torsdag 8 november 2012

Smokingklänning = Aftonklänning

Smokingklänning 

 

Kan bäras både vid klädkoden Smoking och vid Mörk kostym/Kavaj,

Vid Smoking kan du välja mellan klänning/kjol eller festlig byxdress. Vid mörk kostym är byxdressen inte möjlig att bära. 

SMOKINGKLÄNNING, enligt uppgift
 1960-tal kalla Auktionsverket



Smokingklänning eller aftonklänningen består av en kjol och jacka eller annan överdel. Det kan även vara byxor och överdel.

En smokingklänning ska inte vara lika festlig i sin utformning som en frackklänning. Klänningen ska om den är lång vara lagom urringad och då får den gärna vara försedd med en ärm. Det kan även vara lång ärm.


SMOKINGKLÄNNING, Yves Saint Laurent, troligen 1988.
Källa Bukowskis


Om du väljer en kortare klänning, den får inte sluta ovanför knät, så kan du låta den bli mer urringad. Vill du ha en mer glittrig och bararmad variant, så väljer du också en kortare modell. Då blir den inte lik en frackklänning.




MÄRTHASKOLAN, Stockholm, smokingklänning med tillhörande sjal, taft, hak och hyskor i helkorsetterade livet med stålfjädrar, lagda veck, 3 lager nylontyll, acetatunderkjol, sidenorganzafodrad, etikettmärkt H.M. Källa Drottningens Hovleverantör Märthaskolan STOCKHOLM

Valet av din smokingklädsel beror även på vilken typ av fest du skall gå på. Är det en stor smokingfest med dans då tar du på dig en finare klänning eller byxa. Klänningen kan då vara lång, ärmlös och urringad.


Smokingmiddag som har mindre än 20 gäster innebär att det är en mindre fest. Då tar du en något mindre urringad klänning.

Skor kan vara av lack och väskan av festprägel. Det ska inte vara långa handskar till en smokingklänning. Frisyren kan du avgöra helt själv, den är fri.


Källa boken Till vardags & fest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar